Här kommer lite om Dalarnas stolthet när det gäller spannmål. Tillhör verkligen vår lantrbrukshistoria.
Tack vare Hans Larsson och SLU så har denna och andra kommit i odlingen igen.
Lantsorter av vårvete finns bevarade från flera landskap i Södra Sverige. Mest kända är Lantvete Öland, Lantvete Gotland, Lantvete Halland och Lantvete Västergötland.
Lantvete Dalarna kommer från Södra Dalarna som ur jordbruks synpunkt ofta hänförs till Mälarlandskapen på grund av sitt gynnsamma klimat.
Lantvete Dalarna odlades ännu på 1920-talet i södra Dalarna och blev på grund av sin tidighet använd i växtförädlingen av vårvete. Sveriges Utsädesförening, som bildades redan på 1880-talet, registrerade 1921 sorten Rubin, en korsning utförd 1906 mellan sorten Kolben och lantvete Dalarna.
Rubin fanns kvar på sortlistorna till 1936 då den ersattes av andra tidiga sorter.
Dalavårvete fanns även i tidiga försök på Svalöf och Ultuna 1907-1921 och även på en del andra platser bland annat i Bollnäs. Lantsorten ansågs av föreningen ha ett svagt strå och känslighet mot gulrost.
Lantvete Dalarna kallades ofta Dalavårvete eller Dalarnes lantvårvete.
I Nordiska Genbanken, NordGen, finns tre accessioner Dala (NGB9708) Landvårvete Dalarna (NGB6410) och Lantvete Dalarna (NGB6673) denne använder vi som referens på Ollas.
Dessa tre accessioner selekterades på SLU i Alnarp från 1997 av växtförädlaren och forskaren Hans Larsson.
Selekteringen gav upphov till minst ett tiotal linjer med olika färg och form som brun, vit, kort, lång, borstig och utan borst.
Den mest typiska formen för lantvete Dalarna är den med bruna borstiga ax.
Linjerna fanns sedan under kommande år i olika demonstrationer runtom i landet. Skörd från demonstrationerna delades ut till intresserade odlare i landet. De svenska lantsorterna har ofta en gen som ger tidig mognad, hög proteinhalt och högt innehåll av järn och zink. Lantvete Dalarna odlat på många platser har analyserats på mineraler under många år. Normalt har sorten mycket höga värden på de viktigaste mineralerna som järn, zink, koppar och magnesium jämförbart med andra äldre sorter. Lantvete Dalarna har hög proteinhalt och högt gluteninnehåll med utmärkt bakningskvalitet och god smak. Dalavete har också mycket högt karotenoidinnehåll (fettlösliga näringsämnen som ger färg åt växten och som fungerar som antioxidanter i människokroppen) jämfört med andra vårveten.
Lantvete Dalarna har blivit alltmer uppskattad i Sverige och är även populär i Norge, Finland och Danmark.