Ollas har varit i Sven Erik Erikssons släkt sedan 1600-talet. Gårdens byggnader, åkermark och hagar utgör en välbevarad historisk enhet med lång hävd. Gårdens historia sträcker sig tillbaka till 1600-talet med ett kontinuerligt jordbruk fram till modern tid. Gårdsmiljön präglas fortfarande av det en gång aktiva jordbruket. Gården har idag 20 hektar åker- och ängsmark och en lika stor areal skog. Ollas består av flera sammanhållna mangårds- och ekonomibyggnader. Smedjan och rökbastun är på grund av brandrisken placerade ett stycke från gården i sluttningen ned mot sjön. Lador är placerade på åkermarkerna. Det är en välbevarad äldre gårdsmiljö som undgått ombyggnader och moderniseringar i sen tid. Redskap och verktyg finns kvar i ekonomibyggnaderna och vittnar om hur det var att driva jordbruk innan det moderniserades under 1900-talets första årtionden.
Vi har hittade något födomålskontrakt på gården. Björn min son undrade vad det var.
Det var dåtidens pensionssystem, säkert inte alltid lätt att leva
upp till... Här kommer en transkribering, med moderniserad stavning, av ett av
kontrakten från den gode Klas Englund:
Köpe och födomålskontrakt
Utom den köpeskilling stor 4125 riksdaler riksmynt jag utfäst mig betala sör den egendom som 20 skillingar 7 1/2 av mina föräldrar Anders Andersson och Stina Ersdotter i Bäsinge;
Så förbinder jag mig att ömt och sorgfälligt vårda, föda och kläda, och lämna dem i handpenningar årligen 30 Rdr (riksdaler riksmynt) till min far, och 20 Rdr till min mor, evad vi äro i sambröd eller åtskiljs; och efter deras död befordra dem till graven på min bekostnad, emot det att jag får mina föräldrars undantagna lösa egendom utom gångkläderna, utan vidare ersättning.
Men om emot all vår förmodan vi icke kunna leva i sambröd
med varandra, så utfäster jag mig lämna dem i årligt födomål,
en ett års gammal välgödd kalv till slakt, föda för 2 får jämte dess lamm till varje höst, vilken jämte ullen efter fåren tillfaller mina föräldrar, 1 kanna nysilad mjölk dagligen, land till utsättning av 4 kappar potatis, samt kål och rötter till fullt behov, och såning av 3 kannor linfrö att på väl tillredd och gödslad jord, häst och tjänliga åkdon till kyrka, kvarn och andra nödiga resor, torrt och nödigt bränsle hemkört och sönderhuggit, till boningsrum nedra kammaren i mangårds byggningen, ävensom tjänliga rum för kläder och matvaror, samt rättighet att begagna brygghus, bakugn och källare, vid endera av mina föräldrars död minskas föreskrivna födomål till hälften utom husrum och bränsle vilket bibehålles lika till bägges död.
Och till säkerhet för detta kontrakts uppfyllande lämnas mina föräldrars rättighet att utan mitt vidare hörande söka och erhålla laga inteckning uti den av mig nu inköpta egendomen i Bäsinge som räntar i soldatårspengar 20 skillingar 7 1/2 Rdr och till framtida säkerhet och efterrättelse hava vi låtit författa 2ne likalydande exemplar, och ett vardera till oss tagit, som skedde i Bäsinge den 4 november 1863.
Erik Andersson
vittnar
Erik Jansson Jularbo
Anders Ersson i Bäsinge
Produktion:
Texter: Bengt-Göran Carlsson/OrdBildarna och Sven Erik Eriksson Källa om Ollas och Bäsinge by: 1:e antikvarie Jan Karlsson, Uppsala och
lokalhistoriker Klas Englund.
Grafisk form: Louise Persson, Swelo Mediaproduktion
Swelo Mediaproduktion
Tryck: Litografen i Vinslöv, juli 2021
Tryckeriet | Litografen
Spridningstillstånd för flygfoto på sidan 1 och 2 av fastigheten
Avesta Bäsinge 18:1 LM2021/016182
Häfte som finns att köpa om intresse finns
Min föregångare och den sista riktiga bonden
Sven Erik Eriksson är född och uppvuxen i Folkärna socken. På 1970-talet lämnade han hembygden för arbete i Tyskland och andra länder. Hemkommen till Sverige blev det arbete inom bioteknik, förpacknings-teknik och logistik. Under många år bosatt i Helsingborg för att i början av 2000-talet hamna i Shanghai i Kina där han startade ett eget företag. Det var i mötet med den uråldriga kinesiska kulturen som tankarna tog form kring hembygden och det egna kulturarvet. 2010 tog Sven Erik över Ollas, släktgården i Bäsinge. Sven Eriks kusin Anne-Marie Eriksson Boivie, som bor på gården, har behållit den som den är. Med tacksamhet har Sven Erik därmed fått möjlighet att utveckla gården till en kulturhistorisk mötesplats.
Ollas gården i Bäsinge By
Ring 070 538 07 17 om ni vill besöka gården
© Copyright 2022 Allt på dessa sidor tillhör Sven Erik Eriksson